Venäjän laajeneva imperiumi takertui 1700-luvun lopulla pitkään konfliktiin Mustanmeren koillisrannalla ja viereisessä Kaukasuksen vuoristossa asuneita tšerkessejä vastaan. Vuoteen 1864 mennessä, sadan vuoden kamppailun jälkeen, itsenäisistä heimoista ja pikkuvaltioista koostunut Tšerkessia oli sulautettu osaksi tsaarin valtakuntaa.
Suuri osa alueen asukkaista ajettiin pakoon osmanivaltakuntaan Mustanmeren eteläpuolelle venäläis- ja turkkilaishallintojen yhteisymmärryksellä. Tšerkessit ovat vaatineet tapahtumien tunnustamista kansanmurhaksi.
Osmanit toivottivat islaminuskoiset tšerkessit tervetulleeksi ja asuttivat heidät ympäri laajaa valtakuntaansa.
Jordanian pääkaupunki Amman on tšerkessien uudelleen perustama.
Vuoden 1878 tienoilla ensimmäiset tšerkessipakolaiset saapuivat nykyisen Jordanian alueelle. Siellä he asettuivat muun muassa muinaisen Ammanin raunioihin, perustaen siten uudestaan kaupungin, joka on nykyään Jordanian pääkaupunki.
Tšerkessejä on koko maailmassa arvioilta saman verran kuin suomalaisia. Tarkkaa lukua ei ole saatavilla.
Esimerkiksi Turkissa, jossa suurin osa tšerkesseistä nykyään asuu, väestönlaskenta ei ota huomioon etnisyyttä. Arvioita on sadoista tuhansista useisiin miljooniin.
Historiallisessa Tšerkessiassa asuu arvioilta vajaa miljoona etnistä tšerkessiä, ja loput kansasta on ympäri Lähi-itää, Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Jordanian tšerkessiväestön on arvioitu olevan suurin Turkin ja Kaukasian jälkeen.